De citroen, schat van Menton

Citroenen uit Menton Le Petit Marseillais

De citroen is een echte ster in Menton. We gaan op verkenning in deze stad met prachtige terrastuinen.

Geel zoals de zon waarin ze groeien, met zoet sap en een dikke schil... citroenen van Menton hebben gewoon alles! Het dorpje Menton nestelt zich tussen Italië en de Middellandse Zee en dankt zijn bekendheid aan de citroen. Door het zachte, mediterrane klimaat, in combinatie met de ligging tussen zee en bergen, weinig regen en een gulle dosis zon, krijgen citrusvruchten hier de subtielste aroma's. Voor fijnproevers is het geen geheim: citroenen uit Menton kun je niet vergelijken met andere!

Zeldzame en kostbare vrucht 
De citroen uit Menton is rijk aan zuren en essences, haar schil zit boordevol essentiële oliën waaraan ze haar smaak- en geurkwaliteiten dankt. Geen wonder dat grote chefs vallen voor deze bijzondere vrucht. Met een suikergehalte dat vier keer hoger ligt dan dat van gewone citroenen smaakt de Menton-citroen weinig zuur en is ze een zeldzaam, kostbaar ingrediënt. Een vijftiental gepassioneerde citruskwekers telen de vrucht in de streek, op het grondgebied van Menton, Roquebrune, Sainte-Agnès en Castellar. Jaarlijks produceren zij om en bij de 100 ton. Dat is weinig, maar volstaat om de legende van deze gezegende vrucht der goden levendig te houden. 

De citroen en het verloren paradijs 
Een mythe die teruggaat tot de schepping van de mensheid beschrijft immers hoe de vrucht aankomt in Menton. Wanneer Adam en Eva verjaagd worden uit het aards paradijs neemt Eva een citroen mee. Adam vraagt haar om hem weg te gooien, maar hun hele tocht lang vindt Eva geen enkele plek die in haar ogen deze gouden vrucht waard is. Als het allereerste liefdeskoppel aankomt in Menton denkt Eva dat ze haar verloren paradijs ziet. Dan beslissen ze om de citroen neer te leggen op deze betoverende plek.

Genieten van het leven
Of je er nu in gelooft of niet, de legende zegt eigenlijk niets anders dan dat de Franse Rivièra een van de mooiste plekken op aarde is! De citroenen groeien op terreinen en terrassen die beschermd zijn door 800 tot 1.200 meter hoge bergen, een blokkade voor de noorderwind. In het Provençaals heten deze terrassen ‘restanques’. Wil je graag voor een echte streekbewoner doorgaan, neem dan het stroeve, lokale accent over en zeg ‘restanqueu’, waarbij je de ‘eeeeeeeuuu’ laat slepen. 

Citroen: aroma's en andere pluspunten
De geparfumeerde schil gaat in traditionele citroentaart en wordt over viscarpaccio geraspt. Het citroensap wordt gebruikt om olijfolie te aromatiseren. Een deel van de oogst wordt op oosterse wijze twee maanden gekonfijt in citroensap, zout en suiker. Citroensap kan azijn vervangen, past prima bij zeevruchtenschotels en dient ook om pannen te deglaceren. 


Vakantieoord voor dichters 
Niet alleen citroenen gedijen goed in het dorpje Menton, badend in het blauw en bekend om zijn terrastuinen. Dichters raakten geïnspireerd door het zachte, sensuele licht in Menton. De veelzijdige kunstenaar Jean Cocteau, bijvoorbeeld, vond hier een thuis en droeg bij tot de bekendheid van de plek. Je kunt je wel voorstellen dat de citroenen daar ook voor iets tussen zitten. 

Source: