De olijf, symbool van de Provençaalse keuken

Provençaalse keuken Olijf Le Petit Marseillais

Olijven en olijfolie zijn de sterren van de Provençaalse keuken... je kunt er gewoon niet omheen in het zuiden!

Ah, de olijfboom... symbool van een lang leven, vrede, overwinning, kracht en trouw. De boom met het zilveren gebladerte en de knoestige stam voelt zich opperbest in de Provence. Hij houdt immers van de brandende zomerzon. Zijn massieve takken steken majestueus af tegen de felblauwe hemel en laten zich wiegen op het sjirpende krekelkoor. Hoe zouden we ons het Provençaalse landschap kunnen voorstellen zonder de olijfgaarden die zich eindeloos ver uitstrekken? Wat zou de Provençaalse keuken zijn zonder olijfolie en is een aperitief die naam wel waardig zonder olijven? 

Olijven, pure verwennerij! 
Weinig mensen weten dat olijven bereiden een echte kunst is. Op de markten in de Provence bieden producenten hun waar aan in grote kommen en je mag proeven zoveel je maar wil. Het lekkers ligt te pronken in traditioneel aardewerk en brengt onze smaakpapillen in vervoering. Olijven doen het ook goed in cakes, taarten en ragouts… De Provençalen zijn er gewoon dol op! Om perfect in het decor op te gaan, zet je een hoed op en speel je een potje petanque. Klinkt goed.

1.001 manieren om met olijfolie te koken
In zuivere vorm, in vinaigrette, om te stoven, te braden, in te leggen… een paar druppels olijfolie en je waant je meteen middenin de zachte, Provençaalse aroma's. Olijfolie is lekker in gerechten, maar ook puur, en past bij alle sauzen. Een salade met rucola en parmezaan krijgt een zacht kantje als je er wat vinaigrette met olijfolie over sprenkelt. Verwerkt in mayonaise vergezelt olijfolie hardgekookte eieren, tonijn en koude kip. In de oven geeft ze vis en gevogelte een perfect gouden korstje. Een klassieker: ratatouille die zacht suddert in olijfolie smaakt gewoonweg verrukkelijk... 
Wie liever luiert, kan het eenvoudig houden. Schenk een scheutje olijfolie over tomaten met wat basilicum en je komt meteen middenin de zomer terecht, onder de pergola... krekels sjirpen op de achtergrond, witte gordijnen wapperen loom in de wind. 

Grand cru's, zoals grote wijnen
Rond, krachtig, verfijnd, zeldzaam, fluwelig, … olijfolie mag tegenwoordig de kwalificaties dragen die vroeger voor grote wijnen voorbehouden waren. Sommigen proeven er toetsen rood fruit, hazelnoot of vers gemaaid gras in... aroma's die je ook aantreft in wijnen van een goed jaar! Tegenwoordig hoeft olijfolie niet onder te doen voor wijn: sommige oogsten worden geproefd op degustaties en becommentarieerd door experts. Flessen olijfolie zijn kostbaar en hun prijzen zitten in de lift. In Frankrijk wordt er niet gelachen met gastronomie! 

Weldadige olie
Olijfolie maakt deel uit van alle recepten voor een lang leven. Dankzij haar weldadige werking zijn ook fijnproevers zo enthousiast over olijfolie. Wat lichaamsverzorging betreft, zijn onze huid en ons haar ook tuk op olijfolie, omdat die zo intens verzorgt. In peelings, maskers en crèmes... olijfolie is een ingrediënt van heel wat cosmetica met een hydraterende werking1. Geen wonder dat olijfolie de hoofdrol speelt in het Kretenzische dieet. 

1 Pieroni, Cassandra L Quave, Maria Lorena Villanelli, Paola Mangino, Giulia Sabbatini, Luigina Santini, Tamara Boccetti, Monica Profili, Tamara Ciccioli, Loredana Giovanna Rampa, Giovanna Antonini, Claudia Girolamini, Marcello Cecchi, Marco Tomasi, Ethnopharmacognostic survey on the natural ingredients used in folk cosmetics, cosmeceuticals and remedies for healing skin diseases in the inland Marches, Central-Eastern Italy, Journal of Ethnopharmacology, volume 91, nummers 2–3, april 2004, pagina's 331-344, ISSN 0378-8741
Source: