De Provence heeft een plaatsje in jouw favoriete films en boeken

Een duik in films en boeken waarin de Provence tot leven komt!

Als we het over de Provence hebben, waaraan denk jij dan? Aan kruiden, lavendel en krekelgesjirp? Wel, de Provence heeft nog zoveel meer te bieden! Deze regio heeft niet alleen een adembenemend landschap waarbij zelfs de grootste Hollywoodsterren wegdromen, maar is ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor schrijvers en regisseurs. Een duik in de films en boeken die de Provençalen na aan het hart liggen!

"De dag waarop ze de sukkels doen dansen, zit jij niet in het orkest."

Kent u deze repliek niet? Dan is het hoog tijd om uw cinematografische kennis te perfectioneren. Deze tekst uit de film Marius is een van de filmzinnen die Marseille, en de Provence in het algemeen, bekend maakten in de hele wereld. Of het nu om Jean de Florette, Marius of Manon des sources gaat, je kunt niet om de films van Marcel Pagnol heen. De Provence heeft veel aan deze schrijver te danken op het vlak van literatuur en film en daar getuigt ook De dochter van de bronnenmaker van!
Voor de jongste filmfans zijn vooral Het kasteel van mijn moeder en De glorie van mijn vader een uitnodiging om op verkenning te gaan in mythische landschappen. Minder bekend en wellicht niet zo'n must zijn de films Verrekte gendarmes van Bernard Launois en Mijn pastoor bij de nudisten van Robert Thomas, allebei eveneens ingeblikt in de Provence. Aan jou de keuze of je ze toevoegt aan jouw cultfilms...

"Als je de zee op wil, zonder enig risico om te kapseizen, koop dan geen boot: koop een eiland! "

Deze woorden lees je wanneer je doorheen zijn romans zoals Fanny kennismaakt met Marcel Pagnol. Alle werken van Pagnol geuren naar tijm en bonenkruid en ei zo na hoor je de krekels zingen onder de brandende middagzon. Ben jij een absolute fan, dan kun je een bezoekje brengen aan zijn huis in Aubagne.
Ook andere auteurs hebben een onverbrekelijke band met de Provence. Zo ook Jean Giono en zijn beroemde roman De huzaar op het dak, een werk dat verfilmd is. Als je maar één auteur mag aanhalen om de literaire Provence te ontdekken, moet dat wel Frédéric Mistral zijn die bekendstaat om zijn werk in het Occitaans: Provençaalser is haast onmogelijk.

Source: