Grasse, de parfumhoofdstad van de wereld

Parfum de Grasse Jasmin Le Petit Marseillais

Grasse is de parfumstad bij uitstek. Le petit Marseillais nodigt jou uit in de geurige straten van deze bloemenstad.

Bloemenparfums strelen onze neusvleugels, terrastuinen brengen onze ogen in vervoering. Welkom in Grasse, de parfumhoofdstad van de wereld. Als je door de straten van de stad kuiert, reis je door het land van de geuren, waar roos en jasmijn koning zijn en waar verfijning de scepter zwaait. 

Tuinen bezoeken
Vandaag de dag leggen zo'n twintig landbouwers zich toe op de teelt van parfumbloemen: vooral rozen, jasmijn, witte bloemen, viooltjes, mimosa en lavendel. Sommige tuinen zijn ingericht om dit erfgoed te bewaren en brengen alle geuren van de Provence samen. Je kunt er rondwandelen en grote velden met parfumplanten ontdekken die op traditionele wijze verbouwd worden in Grasse en omstreken. Het ideale moment voor een tuinbezoek is de avond, wanneer de bloemen weer fris zijn en op hun best geuren. Een wonderlijk moment... 

Uw eigen parfum maken 
In de kronkelstraatjes van Grasse openen toeristische parfumeries hun deuren voor geurfans die wel eens zelf een parfum willen samenstellen, een precieuze kunst. Sommige historische parfumhuizen delen graag hun fascinerende kennis van de mysterieuze geurchemie. Je maakt er kennis met de grondstoffen, de distillatie en ook de ‘enfleurage’. Het parfumeursvak leer je duidelijk niet in zeven haasten. Onmisbaar om een eau de toilette zonder valse noten te creëren, is de hulp van een zogenaamde ‘neus’. 

Van looierij tot parfumerie
De knowhow van geuralchemisten is eeuwenoud. In de middeleeuwen legde Grasse zich vooral toe op de leerlooierij. Maar leer ruikt slecht en de adel hield niet van de misselijkmakende geur die hun gehandschoende handen uitwasemden… Galimard, een leerlooier in Grasse, kwam met het idee om handschoenen te maken van leer dat geparfumeerd was in ‘geurbaden’ op basis van rozenwater en kruiden. Deze praktijk raakte in trek bij de koninklijke hofhouding en werd een must. Grasse ontpopte zich al snel tot wereldwijd parfumheiligdom. Grote luxemerken bezitten er nog altijd hun eigen rozen- en jasmijnplantages om parfums te maken. En zo een vleugje Provence op fles te tappen! Grasse ziet het leven door een rozenbril
"Mijn schat, laat ons kijken of de roos..." Deze verzen van Ronsard bezingen de liefde en haar bekendste symbool: de roos. Al eeuwenlang is dit tweetal onafscheidelijk! Misschien koos de lievelingsbloem van dichters en geliefden daarom de tuinen van Grasse uit als thuishaven. Ze toont zich op haar mooist en geurigst aan nieuwsgierigen die er rondwandelen. De beroemdste onder de rozen, de meiroos, dient als basis voor heel wat vrouwelijke parfums en wordt gekoesterd als een prinses. Elk jaar in de lente viert de stad de meiroos die Grasse groot maakte. Dan tooit Grasse zich in haar mooiste bloemen en verdringen bewonderaars zich om nieuwe variëteiten te ontdekken, de delicate bloemblaadjes te bewonderen en aroma's op te snuiven. 

Source: