Mimosa

Mimosafeest Le Petit Marseillais

Gele mimosabolletjes vrolijken de heuvels op en kleuren het Provençaalse winterlandschap.

Het mediterrane mimosaboompje is typisch voor de Provençaalse regio en herkenbaar aan zijn gele bloemen. We gaan op weg langs de mimosaroute, van Le Lavandou tot Grasse, de parfumhoofdstad van de wereld.

Mimosa in Bormes-les-Mimosas, bij Le Lavandou
Logisch dat we onze mimosatocht beginnen in Bormes les Mimosas dat zijn naam alle eer aandoet. Zoals vele andere Provençaalse steden viert de gemeente elk jaar in februari de mimosa wanneer die in bloei staat. Maar weet jij waar mimosa vandaan komt? De meeste van de 1.200 bestaande soorten in de wereld komen uit… Australië! Mimosa is immers rond 1850 ingevoerd uit de Azurenkust. 's Winters bloeit het boompje met sterk geurende bloemen, wat verklaart waarom het zo'n prominente plaats inneemt in heel wat Provençaalse tuinen.

Mimosa in Sainte-Maxime
We zetten onze tocht voort naar Sainte-Maxime dat zijn eigen mimosafeest heeft. Waarom is mimosa zo immens populair? De bloem produceert goudgele bolletjes die echte blikvangers zijn en een herkenbare geur verspreiden. Bovendien duurt de winterse bloei lang, in tegenstelling tot sommige bloemen die zich maar enkele dagen per jaar openvouwen. De ‘Mimosa der vier seizoenen’ bloeit zelfs het hele jaar rond! Wanneer de mimosa niet in bloei staat, zijn de bladeren op zich al decoratief. En de ene mimosa is de andere niet! Er bestaan talrijke soorten die elk een eigen silhouet hebben.

Mimosahoofdstad Mandelieu-La-Napoule
Heel wat Provençaalse stadjes staan in het teken van mimosa, maar de mimosahoofdstad is Mandelieu-La-Napoule! Hier duurt het feest 10 dagen lang en de bloemenstoeten nemen twee weekends, dag en nacht, in beslag. Mandelieu-La-Napoule neemt mimosa niet licht! Een kapelletje draagt er zelfs de naam Onze-Lieve-Vrouw-van-Mimosa. Na de verkiezing van de mimosakoningin vullen de straten in het stadscentrum zich met mimosapraalwagens, fanfares en orkesten. En op zondag gaat het bloemencorso van start! 

Mimosa heeft een eigen vereniging in Pégomas
In de Provence neemt men mimosa ernstig… Daarom werd er in Pégomas 16 jaar geleden een mimosavereniging opgericht. Het engagement van de 33 leden? De bloem promoten door evenementen te organiseren, deel te nemen aan activiteiten en uitstapjes en conferenties op touw te zetten. 

De mimosisten van Tanneron
Mimosa verwerken, gebeurt door echte vaklui die de naam mimosisten dragen! De meeste mimosisten wonen rond het Tanneron-massief, bij Grasse. De mimosateelt is bestemd voor de verkoop van snijbloemen en boeketten.

Mimosa in Grasse
Onze mimosaroute eindigt in de stad Grasse, wereldwijd bekend om haar parfumproductie op basis van bloemen uit de Provence. Mimosa wordt vaak gebruikt in parfums met een florale hoofdtoon en toetsen roos, herfsthyacint of anjer… Zo krijg je een rijke, warme en poederachtige geur die doet denken aan pollen, honing en stro.

Source: