Provençaalse architectuur: authentieke huizen middenin sublieme natuur

Provençaalse architectuur Le Petit Marseillais

Een Provençaals huis, mas, villa, bastide, … de Provençaalse architectuur is beladen met stenen en geschiedenis.

Ze zijn echt typisch de Provençaalse huizen, en ze doen mensen vaak dromen. De Provençaalse architectuur naar het beeld van Épinal bestaat uit een mas in het hartje van een lavendelveld. Lange tijd beschouwde men de mas als een plattelandswoning, maar hij slaagde erin om zijn imago op te poetsen en raakte erg in trek.

De ene mas is de andere niet 
Er bestaat niet één Provençaalse mas. Een mas heb je in allerlei soorten en maten! Je kunt ze tijdens wandelingen wel herkennen aan bepaalde gemeenschappelijke elementen: een mas is altijd naar het zuiden georiënteerd. Maar weet je waarom? Om van de zon te profiteren, natuurlijk, maar niet alleen daarom. De zuidelijke ligging dient in de eerste plaats als bescherming tegen de mistral. Er zijn geen openingen aan de noordkant om de winterse koude en de zomerse hitte te bestrijden. Nog een typische eigenschap van de mas: het puntdak.
Op je omzwervingen in de Provence zal je uiteenlopende mastypes tegenkomen. Een mas uit de Lubéron, de Camargue en de Crau hebben elk hun eigen karakteristieken. Zonder in details te treden kunnen we vertellen dat een Provençaalse mas gewoonlijk omringd wordt door een flinke lap landbouwgrond. Tegenwoordig is de mas erg in zwang als grote gezinswoning en de prijzen swingen dan ook de pan uit!


De borie, een andere naam voor een stenen huisje!
De borie (of bori in het Provençaals) is een breukstenen huisje met een puntdak. Het diende om de oogst op te slaan, maar je kon er ook de nacht doorbrengen.
Je vindt ze nog in vele zuidoostelijke departementen.Noem een bastide geen mas!
Als je voor een rasechte Provençaal wil doorgaan, moet je het verschil kennen tussen een mas en een bastide. Maar zelfs de lokale bewoners vergissen zich wel eens! Onthoud alleen dat de bastide oorspronkelijk voor de bourgeoisie bestemd was en meestal een verdieping meer had dan een mas. Toch leiden de twee termen tot verwarring, zelfs voor de door en door Provençaalse Frédéric Mistral: "De oude bastide waar ik het levenslicht zag… droeg de naam Mas van de rechter". In de regio rond Marseille grijpt men vaak naar de term ‘bastide’.

Dorpjes op de bergflanken: de hemel aanraken!
Wie Provençaalse architectuur zegt, mag de dorpjes op de bergflanken niet vergeten. Daartoe behoren de mooiste parels uit de streek: Séguret, Ménerbes, Gordes en La Garde-Freinet zijn echte kleinoden die zich tussen het weelderige groen nestelen. Sommige dorpen lijken al sinds de prehistorie te bestaan. Uit deze periode dateren ook de overblijfselen van holwoningen in de streek en sommige daarvan zijn trouwens nog altijd bewoond.

 

Source: