Provençaalse kruiden: meer dan aromatische planten!

Provençaalse kruiden Le Petit Marseillais

Provençaalse kruiden zijn onmisbaar in de lokale keuken. Deze traditionele kwaliteitsmix parfumeert tal van zuiderse gerechten.

Provençaalse kruiden: meer dan aromatische planten!
Wie in de ban raakt van de keuken in Zuidoost-Frankrijk kan niet om Provençaalse kruiden heen. Deze aromatische planten zijn een krachtig symbool voor de regio. Opgelet met de gebruikte benamingen, want de Provençaalse kruidenmix die een rood label draagt, heeft een precieze samenstelling: bonenkruid (26%), oregano (26%), rozemarijn (26%), tijm (19%) en basilicum (3%). In Frankrijk wordt traditie ernstig genomen!


Provençaalse kruiden in cijfers:
400: het aantal hectare waarop boeren Provençaalse kruiden verbouwen in Frankrijk.
100: het aantal producenten in de regio Provence-Alpen-Azurenkust en de Drôme.
50: het percentage van de Franse productie dat bestemd is voor export.Een kostbaar en delicaat product, met de beste zorgen omringd
In het zuidoosten neemt men Provençaalse kruiden echt ernstig. De kruiden mogen niet vochtig zijn, want dan beschimmelen ze, maar ook niet te droog, want dan verpulveren ze. Het complexe productieproces geeft het mengsel nog meer smaak. De kruiden worden behandeld als kostbare ingrediënten die je met de beste zorgen moet omringen. De beste Provençaalse kruiden vergen immers tijd, passie en techniek... dat zullen Franse producenten niet tegenspreken.

Provençaalse kruiden boordevol rijke aroma's
Onder de noemer Provençaalse kruiden vallen er diverse aromatische kruiden. Tot de bekendste behoren basilicum (onmisbaar op onze pizza's), peterselie (om vis en vlees te vergezellen) en munt.
In de Midi zijn nog andere kruiden onmisbaar. Zo ook rozemarijn - een vaste waarde in kruidentuiltjes - en tijm (witte tijm, woltijm, amberkruid, ...), kervel en dragon.
Minder bekend als je niet in het zuiden woont, is bonenkruid dat een apart plekje heeft in het hart van de Provençalen. Bonenkruid krijgt een plaatsje in salades, op kazen, in de bereiding van likeuren, …


Provençaalse kruiden voelen zich lekker thuis in uw keuken:

  • op geroosterd vlees
  • in alle gerechten met tomaat, zoals ratatouille en gevulde tomaten
  • op pizza's met tomatenbasis
  • in marinades
  • in brooddeeg
  • bij visbereidingen
  • in groenteschotels
  • in salades, zodat die geuren naar vakantie


Kortom, het is onmogelijk om niet te vallen voor de charmes van Provençaalse kruiden. Gebruik gedroogde of diepgevroren mengsels om al je gerechten een streepje zon te geven in de winter. Kies liefst voor het rode label. Zo weet je zeker dat het om een Frans product of een product van kleine regionale producenten gaat.

Source: