Provençaalse landschappen

Provençaalse landschappen Le Petit Marseillais

Adembenemend, kleurrijk, weids, poëtisch, … waarover hebben we het? Het Provençaalse landschap natuurlijk!

Sluit je ogen en beeld je in dat je in de Provence bent. Krikri krikri krikri… Zo, daar ben je... je hoort het geluid van de krekels, ruikt geurige lavendel en de zon verwarmt je huid. De Provence roept bij mensen vele herinneringen op. Dat komt ongetwijfeld door de uiteenlopende Provençaalse landschappen, elk met een heel eigen karakter. We gidsen je kort door de diverse taferelen die deel uitmaken van de Provençaalse regio.

Zee, bergen en lavendelvelden: het zuiden zou je zeggen 
De Provençaalse landschappen zijn erg gevarieerd en telkens weer anders, of je je nu in de Alpes-Maritimes, de Alpes-de Haute-Provence, de Var of de Bouches-du-Rhône bevindt.
Bij Marseille liggen de beroemde Calanques van Cassis: in het hart van het nationale park van de Calanques liggen turkooizen kreken tussen de grillige rotsen waaraan deze plek haar bekendheid dankt. 
Ten zuidoosten van Marseille is ook het eiland Porquerolles een symbool van het Provençaalse landschap. Deze magische plek, omringd door glashelder, blauw zeewater en fijne zandstranden, is per boot bereikbaar vanuit Hyères. Hoor je de golven kabbelen?
De Provence heeft ook een bergachtig kantje: ten oosten van Aix-en-Provence richt zich het Sainte-Victoire-massief op dat Paul Cézanne zo dierbaar was. De schilder wijdde er een zestigtal werken aan! Het Sainte-Victoire-massief is ook een toevluchtsoord voor wandelaars en natuurliefhebbers. De bergketen geldt als symbool voor het landschap van Aix. 
Wat zou de Provence zijn zonder lavendelvelden die zich uitstrekken zover het oog reikt? In de Alpes-de-Haute-Provence groeit de lavendel op grote hoogte, vlakbij de dorpjes tegen de bergflanken. De grote lavendelvelden van de Mont Ventoux en het plateau van Valensole tonen de typische postkaartlandschappen van de Provence.

Het Provençaalse Colorado in Zuid-Frankrijk
De Provence, haar transparante zee, haar olijfgaarden, … en haar "Grand Canyon". Ja, ook de Provence kan pronken met haar eigen okergele rotslandschappen, zoals in de Verenigde Staten! In Rustrel, in de Vaucluse, ligt het Provençaalse Colorado dat bestaat uit oude okergroeven in duizenden bonte tinten. Op deze wonderlijke wandeling krijgen je ogen beslist de kost. 

De Provence heeft ook bossen!
Hoewel kreupelhout en droogte vaak het landschap in de Provence tekenen, is dat niet overal het geval! De bossen van Saint-Pons, bij Aubagne in de Bouches-du-Rhône vormen een perfect voorbeeld van de landschappelijke diversiteit van de Provence: 800 hectaren zijn er begroeid met typische vegetatie (garrigue), maar ook dennen, beuken, haagbeuken, lindes, steeneiken en zelfs taxus. Zo zou je nog vergeten dat je in de Provence bent

Source: