Vijgen, de zomer in een vrucht

Vijgen: Provençaalse recepten Le Petit Marseillais

In de kijker: de vijg, een vlezige, sappige en smakelijke vrucht uit het Middellandse Zeegebied.

Volgens de legende was de filosoof Plato uit de Griekse oudheid een grote liefhebber van vijgen. Hij noemde ze "het uitgelezen voedsel voor atleten". De legende vertelt niet of Plato zelf een atleet was, maar één ding is zeker: hij was een lekkerbek. 
Deze ster van het Kretenzische dieet staat bekend om haar weldadige werking op de gezondheid. De vijg was de belangrijkste vrucht in de voeding van oude beschavingen in het Middellandse Zeegebied. Maar je hoeft geen groot denker te zijn om de vlezige, sappige en smakelijke vrucht te appreciëren. Neem gewoon een hap uit dit zomerse, zacht gevleesde smaakbommetje vol verfijnde aroma's en je waant je meteen in de Provençaalse hemel. 

Vers of gedroogd? 
Als ze net van de boom vallen, smaken vijgen verrukkelijk. Een plaatselijk spreekwoord zegt dat "een goede vijg gekleed gaat als een arme, het oog van een dronkaard heeft en de hals van een kwezel". Met andere woorden: ze moet grijs, slap en gerimpeld zijn… Deze beschrijving stelt de vijg niet erg appetijtelijk voor. Maar Provençalen hebben gevoel voor humor en kijken verder dan uiterlijke schijn. Want vijgen die zo gerijpt zijn, smaken voortreffelijk! Gedroogde vijgen zijn een topper voor sportlui die er geconcentreerde mineralen en vitamines uit putten om na een inspanning op krachten te komen.

Vijgen op het menu: Provençaalse recepten
Vijgen kun je op allerlei manieren klaarmaken. Ze smaken heerlijk bij het ontbijt in een smoothie van gemixte vijg, banaan, honing en yoghurt. Trek in de combinatie zoet-zout? Vijgen zijn de ideale vruchten om je smaakpapillen te verwennen met zonnig zoet en zout. De vrucht past prima bij talloze kazen en zeker bij lokale geitenkazen, zoals de Banon. 
Nog een smakelijke en geslaagde combinatie is vijg met rauwe ham. De aroma's van goed gerijpte vijgen worden geaccentueerd door de zoute, fruitige hamsmaak. Mmmm, perfect voor het aperitief! Foie gras komt pas helemaal tot zijn recht met verse vijgen of vijgenconfituur… Vijgen doen het ook goed samen met seizoenfruit. In een salade met frambozen smaken ze overheerlijk. Ze doen het ook uitstekend in tiramisu, taart en clafoutis.

Duizend deugden van de vijg
Zeg het voort: verse vijgen smaken zoet, maar zijn niet calorierijker dan een appel of pruim. Ze bevatten daarentegen evenveel vitamine A en B en zitten tjokvol vitamine C, vezels, kalium, ijzer, calcium… Ze strelen je smaakpapillen en zijn lief voor je lichaam… Energie en een opperbest humeur gegarandeerd!Lekker slapen in de schaduw van de vijgenboom...
Dat vijgen zo gezond en lekker zijn, danken ze aan de boom waaraan ze groeien. De vijgenboom is een symbool voor het Middellandse Zeegebied waar hij al duizenden jaren gekweekt wordt. Hij zou zelfs de eerste boom zijn die de oude beschavingen teelden. Met zijn grote bladeren en melkwitte schors nestelt hij zich in zonnige en warme hoeken. Om zich tegen de kou te beschermen, kruipt hij liefst tegen een muur aan die bescherming biedt tegen de wind en het grillige weer. De vijgenboom weet waar het leven goed is.

Source: